LÄSVÄRT! Man blir ju bara så jävla äcklad!!

Vatikanen får åter omvärlden att baxna. Kyrkan försvarar bannlysningen av mamman till en nioårig flicka som gjort abort efter att ha våldtagits av sin styvpappa. Även läkarna som utförde aborten har bannlysts, trots att de försvaras av Brasiliens president.

Händelsen rör upp starka känslor bland både troende och icke-troende i världen.

Det upptäcktes att den nioåriga flickan var gravid i fjärde månaden när hon fördes till sjukhus i den brasilianska delstaten Pernambuco förra veckan med svåra magsmärtor.


Hon bar på tvillingfoster efter att ha blivit våldtagen av sin 23-åriga styvpappa, övergrepp som rapporteras ha pågått sedan flickan var sex år.


Beslut om abort fattades snabbt. I det katolska Brasilien är abort tillåtet i fall av våldtäkt eller hälsorisker för mamman. Ett enigt läkarteam förklarade att flickan inte skulle överleva graviditeten med tvillingarna, och aborten utfördes förra onsdagen.


Den följdes av raseri från katolska kyrkan i Brasilien. Ärkebiskopen i Olinda och Recife, José Cardoso Sobrinho, deklarerade att Guds lag står över alla mänskliga lagar och bannlyste mamman och läkarna som utfört aborten.


Styvpappan är däremot inte bannlyst utan fortfarande välkommen i kyrkans gemenskap, på villkor att han biktar sig. Flickan bannlystes inte från kyrkan, med motiveringen att hon är minderårig.


Agerandet har lett till häftiga reaktioner och Brasiliens president Luiz Inacio Lula da Silva, själv hängiven katolik, har skarpt betonat att "läkarna gjorde vad de borde; rädda livet på en nioårig flicka". Ärkebiskopen har svarat med att styvpappan visserligen "har begått ett fruktansvärt brott men elimineringen av oskyldiga liv är allvarligare".


I helgen fick han medhåll från högsta ort: Vatikanen.

Inte av vem som helst utan kardinal Giovanni Battista Re, ansvarig för kyrkans biskopskongregation. Kardinal Battista Re sade till Turin-tidningen La Stampa att tvillingarna hade rätt att leva.


- Det är ett sorgligt fall, men det verkliga problemet är att tvillingarna var två oskyldiga personer som hade rätt att leva och inte kunde elimineras, säger kardinal Battista Re till La Stampa.


Han underströk att "liv alltid måste skyddas" och kallade kritiken mot kyrkans ståndpunkt för "orättfärdig". Påven Benedictus XVI har ännu inte uttalat sig i den explosiva frågan. Styvpappan, som försökte fly till en annan delstat i Brasilien, har gripits och häktats.

Han är också misstänkt för att ha förgripit sig på nioåringens handikappade 14-åriga storasyster.


Kontroversen visar ännu en gång hur katolska kyrkan benhårt står fast vid traditionella läror som krockar med modern samhällssyn. Flera aktuella exempel visar hur kyrkans extrema försvar av rätten till liv leder till infekterad debatt.


Ett är bråket kring 38-åriga Eluana Englaro som häromveckan fick hjälp att dö efter 17 års koma sedan Italiens högsta domstol gett klartecken. Katolska grupper driver ett rättsfall där pappan till Eluana kan komma att åtalas för mord.


Ett annat är katolska kyrkans påtryckningar som ledde till att Italiens regering 2004 införde Europas mest rigorösa lag för fertilitetsbehandlingar, ett förbud som lett till "fertilitetsturism" till grannländerna Schweiz och Spanien.


På söndagen kom ytterligare en protest som rör rätten till liv: Vatikanen opponerar sig högljutt mot att president Barack Obama tänker lyfta restriktioner mot stamcellsforskning denna vecka.


Utöver dessa schismer fortgår det ouppklarade bråket kring SSPX-biskopen Richard Williamsson. Ett påvligt sändebud i Israel beklagade igår tvisten mellan Vatikanen och judarna sedan Williamson förnekat delar av Förintelsen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.


På söndagen stod det klart att påven besöker Israel, de palestinska områdena och Jordanien den 8-15 maj. Resan ses som försök att lappa ihop de söndertrasade katolsk-judiska relationerna efter Williamsson-affären.


Artikel hämtad från SVD:s hemsida.


Lämna ett spår!

Kommentera här så blir jag glader :)

Vem är du?:
Kom ihåg mig?

Din e-post (publiceras inte):

Har du också en blogg kanske?:

Skriv häär:

Trackback
RSS 2.0